Vochtmeter als leuk en praktisch geschenk

Een vochtmeter voor het bepalen van het vochtgehalte van hout

Met behulp van een vochtmeter is te meten of het vochtgehalte van stookhout goed is voor gebruik in je kachel. Met een vochtpercentage van ongeveer 15% geeft hout de beste verbranding in een moderne houtkachel. Daardoor blijven de ruiten zo schoon mogelijk en is de kans op roetaanslag (creosoot) in het rookkanaal zo klein mogelijk. Niet heel onbelangrijk is de wetenschap dat de rookvorming uit het rookkanaal tot een minimum beperkt wordt en de overlast voor de omgeving dus klein is.

vochtmeter voor een juiste meting van het vocht in je stookhout

Juiste meting met vochtmeter

Voor een juiste meting kloof je een stuk hout. Dan wordt een “vers” stuk in het hout blootgelegd. Druk de vochtmeter dwars in het hout, zodat de nauwkeurigheid zo groot mogelijk is. De waarde die dan afgelezen kan worden, geeft het vochtpercentage van het hout. Zoals eerder aangegeven is een vochtigheid van ongeveer 15% het beste om te stoken.

vochtmeter gebruik houtvocht uitleg

Kosten

Er zijn veel verschillende meters te koop, van een paar tientjes tot honderden Euro’s. De meter die wij hier tonen heeft een prijs van € 29,00 (incl batterijen en 21% BTW) en is geschikt voor thuisgebruik. Sterker nog, onze monteurs hebben deze in de auto voor een meting bij klanten. Indien er bij klanten vragen zijn over houtstook en wij een stooktraining gaan geven, nemen wij een andere meter mee. Maar voor normaal gebruik is deze meter perfect.

Goede verbranding: schone ruiten en weinig uitstoot

Met het juiste hout, een goede installatie van kachel en rookkanaal stijgt de temperatuur in de verbrandingskamer zo hoog mogelijk. Naast weinig uitstoot en geen last voor omwonenden, zorgt de hoge temperatuur ook voor schone ruiten in uw kachel. Tijdens het opstartproces kunnen de ruiten wel wat vervuilen, maar als het systeem eenmaal op temperatuur is, branden de ruiten weer schoon.

Vuur vochtgehalte vochtmeter

 

Voor een goede houtkachel, rookkanaal en juiste installatie daarvan kunt u bij ons terecht!

Echter, na ons vakmanschap is het van belang dat de gebruiker ook goed stookt. Hout met het juiste vochtgehalte, schoon onbehandeld hout, hoeveelheid hout naar het vermogen van de kachel of haard en de juiste beluchtingstechniek. Wij helpen daar graag bij! Wij geven regelmatig stooktrainingen na installatie van een houthaard of kachel. Wat dan vaak blijkt, is dat mensen het systeem niet goed opstarten en te nat hout gebruiken om te stoken. Hout heeft een beste verbranding wanneer het een vochtpercentage heeft van ongeveer 15%. Indien het vochtpercentage in het hout 20% of hoger is, zullen de ruiten snel zwart worden. Dat is nog niet het ergste! Omdat de temperatuur van het systeem niet hoog genoeg wordt, zal er creosoot in het rookkanaal blijven hangen. Tevens zal de uitstoot van schadelijke stoffen groter zijn, wat slecht is voor het milieu en overlast geven voor de omwonenden.

Expertise

Wij vinden dat we naast de verkoop en installatie van een houthaard, houtkachel en rookkanaal ook de plicht hebben om ervoor te zorgen dat klanten hun systeem op de juiste manier gaan gebruiken. Immers, dat geeft veel langer plezier van het hout stoken en veel minder tot zelfs geen last voor milieu en buren. Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!

Vochtmeter is een must voor de bewuste stoker

Ons advies aan iedere gebruiker van een houthaard of kachel is om een vochtmeter aan te schaffen. Een dergelijke houtvochtmeter geeft direct de zekerheid of het hout geschikt is om gestookt te worden, of dat het nog enige tijd moet liggen voordat het gestookt wordt. We hebben ze op voorraad liggen!

Wilt u meer weten over hout stoken in het algemeen? Kom dan op vrijdag of zaterdag langs in onze showroom. Wij hebben een passie voor mooi vuur en delen graag onze kennis!

© 2024 Bouwmans Vuur Totaal

Website gerealiseerd door Goedemorgen Reclame & Communicatie