Zwitserse methode voor het opstarten van een houthaard

De Zwitserse methode is de beste manier om een haard of kachel op te starten

Er zijn voor een goed vuur in een kachel 3 elementen nodig: brandstof, zuurstof en warmte. Wanneer de temperatuur hoog genoeg is, ongeveer 150 graden Celcius, komt houtgas vrij. Wanneer een haard opgestart wordt met de Zwitserse methode, verbranden de vrijgekomen houtgassen in het vuur daarboven. Daardoor is de uitstoot van fijnstof veel lager en komt het rookkanaal langzaam op temperatuur. Daarmee ontstaat de natuurlijke thermische trek in het rookkanaal op een rustige manier en is de kans op rook in de kamer minimaal.

Goed opbouwen van de eerste hoeveelheid hout

Laat as van de vorige stookbeurten altijd zo veel mogelijk liggen op de stookbodem. Dat as zorgt voor een betere toevoer van zuurstof en isoleert de stookboden tegen te grote hitte. Leg daar 2 vuistdikke blokken hout op. Daar bovenop kruislings weer 2 vuistdikke blokken en vervolgens daarop wat kleine aanmaakhoutjes.

zwitserse stookmethode hout haard kachel

Vervolgens worden daarop 2 of 3 aanmaakblokjes geplaatst. Laat na het aansteken van deze aanmaakblokjes de deur een klein beetje geopend en zet de beluchting helemaal open, voor de toevoer van voldoende zuurstof bij het opstarten. Tijdens het opstarten wordt zichtbaar dat het vuur naar beneden trekt en de houtgassen in het vuur tot verbranding komen.

beluchting vuur hout spartherm stoken verantwoord
opsterten houtkachel zwitserse methode

Wanneer er voldoende trek in het rookkanaal is, kan de deur gesloten worden. Hou wel de beluchting nog even open, anders smoren de vlammen. Het is zaak dat het vuur blijft branden. Zodra het vuur in de branderkamer voldoende brandt, is de schuif steeds iets verder te sluiten. Door de trek in het rookkanaal, wordt er verbrandingslucht in de haard gezogen en blijft het vuur branden.

zwitserse stookmethode vuur sfeer vlammen

 

Schone ruiten

Wanneer een haard of kachel op deze manier opgestart wordt, zullen de ruiten zo schoon mogelijk blijven, is de overlast voor uw omgeving nihil en ontstaat er zo min mogelijk vervuiling in het rookkanaal. De Zwitserse stookmethode wordt daarom ook geadviseerd door alle fabrikanten en zelfs door de brandweer.

In deze uitleg maakten wij gebruik van de Spartherm Premium Arte 3RL-60h T in onze showroom. Deze liftdeurhaard heeft een vermogen van maximaal 13kW en een rendement van 81%. Daarmee beschikt deze kachel over energielabel A+

Wilt u meer weten over het verantwoord stoken van hout? Neem dan contact met ons op, of kom langs in onze showroom in Aarle-Rixtel. Op vrijdagen en zaterdag is onze showroom standaard geopend van 10.00 tot 17.00 uur.

Terug naar het nieuwsoverzicht

© 2024 Bouwmans Vuur Totaal

Website gerealiseerd door Goedemorgen Reclame & Communicatie