hout stoken haard kachel verantwoord

Verantwoord hout stoken!

Verantwoord hout stoken begint bij de gebruiker?

Alles begint bij de keuze voor een juiste kachel om goed en verantwoord hout te stoken! Binnenkort zal de EcoDesign wetgeving voor houtkachels van kracht zijn.

opsterten houtkachel zwitserse methode

Gelukkig, vinden wij!

Houtstook zorgt al een tijd voor veel discussies. Aan de ene kant over het klimaat, maar aan de andere kant ook vanwege overlast. Echter, daar komt verandering in. Uiterlijk 1 januari 2022 moeten alle haarden en kachels die verkocht worden aan de EcoDesign regelgeving. Dat houdt in dat er een minimaal rendement moet zijn van 75% en een maximale uitstoot van minder dan 40 mg/m3 fijn stof. De grote fabrikanten van moderne haarden en kachels voldoen al aan de eisen die in 2022 van kracht zullen zijn. Bouwmans Vuur Totaal verkoopt uitsluitend producten die voldoen aan de nieuwe wetgeving. De reden daarvan is dat wij onze klant willen kunnen garanderen dat ze hun haard of kachel ook na 2022 mogen blijven gebruiken. Het is nog niet zeker wat de overheid wil gaan doen met de haarden en kachels die niet voldoen aan deze strenge eisen en normen.

Bouwmans Vuur Totaal zorgt voor de juiste installatie

Naast de keuze voor een juiste houtkachel of haard is het van belang dat ook het rookkanaal voldoet aan de eisen. Pas wanneer het rookkanaal afgestemd is op de kachel is het mogelijk om verantwoord te gaan stoken. Het rookkanaal wordt ook wel de motor van de installatie genoemd. Door de thermische trek die ontstaat in een rookkanaal, kan de verbranding in de branderkamer optimaal op gang komen. Te veel trek zorgt voor een te felle verbranding, terwijl te weinig trek juist zorgt voor het smoren van een vuur. Beide zijn niet goed voor een optimale verbranding en zullen meer uitstoot geven dan gewenst, zowel voor het milieu als ook voor de mensen in uw omgeving.

Verantwoord stoken begint met Bouwmans Vuur Totaal

Na de verkoop en installatie van een hout gestookte kachel of haard houdt het bij ons niet op. Wij verzorgen een stooktraining bij u aan huis, om optimaal gebruik te maken van uw systeem. Onze mensen leggen u uit hoe u de haard het beste kunt opstarten (middels de Zwitserse stookmethode). Maar ook het juiste regelen van beluchtingen die moderne haarden bieden is belangrijk voor een verantwoord stookgedrag. Wij zien het als onze taak om onze klanten op de juiste manier te informeren! Iedere haard of kachel is anders en heeft zijn eigen eisen wat betreft stookgedrag. Algemene stookavonden zien wij daarom niet zitten, wij stoken liever bij de mensen thuis in hun eigen situatie.

Nieuwbouw

In nieuwbouwwoningen is het uiteraard ook mogelijk om hout te stoken. Hoewel mensen dat vaak niet weten, is en blijft houtstook toegestaan. Mits minimaal voldaan wordt aan de eisen van de EcoDesign regelgeving. In een aantal gevallen gelden er aanvullende eisen. Wanneer een nieuwbouwhuis kierdicht gebouwd is, moet ook de haard volledig gesloten zijn. Een buitenluchtaansluiting voldoet dan niet. Ook de deur moet dan 100% luchtdicht zijn. Er zijn steeds meer haarden en kachels die daaraan voldoen.

Meer informatie?

Onze adviseurs vertellen u graag alles over het verantwoord stoken van hout. Wij heten u van harte welkom in onze showroom. De koffie en thee staan voor u klaar. U kunt bij ons terecht op vrijdag en zaterdag van 10.00 – 17.00 uur. Op andere dagen is ook mogelijk, maar dan gelieve eerst een afspraak te maken.

© 2024 Bouwmans Vuur Totaal

Website gerealiseerd door Goedemorgen Reclame & Communicatie